Felhasználók

· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 2
· Legújabb tag: gunnar19

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Felfelé guruló autók

Máramaros megyében Budfalva és Kapnikbánya között egy érdekes jelenséget figyelhetünk meg: ha netalán lefullad az autónk az emelkedőn, nem gurulunk vissza, sőt a kocsi motor nélkül is felmegy a dombra. Egyesek szerint az ördög műve, mások meg a természet tréfáját sejtik a jelenség mögött, tudományos magyarázatot azonban az itt lakók nem tudnak adni rá.


Kapnikbánya és Budfalva között mesebeli táj fogadja a látogatókat: havasok, gyönyörű legelők, amelyeken a magasság miatt még nyoma sincs a tavasznak. A tájnak még saját ferdetornya is van, igaz, itt csak egy fatemplom áll egészen furcsa szögben, viszont a térségben, nem ez az egyetlen furcsaság.

Íme egy ezt igazoló kísérlet: a sofőr leállítja a motort, kiveszi sebességből az autót, felemeli lábát a gázpedálról, s mindezek ellenére az autó halad előre. Ez természetes lenne, ha dombon lefele vezetne az út, de ahogy a vízmérték is mutatja, itt pont az ellenkezője történik.

Néhány kilométerrel arrébb más érdeklődőket is a táj sajátos fizikája foglalkoztatja. Amint a gépkocsivezetők észreveszik a kísérletezést, felbátorodnak, ők is ki akarják próbálni: valóságos dugó alakul ki a két települést összekötő úton. Itt a kocsik visszafele gurulnak, és csak természetes, hogy itt is hegynek felfele. A budfalviak pedig csak csodálkoznak a környék furcsaságán.

A tudományos magyarázatot egyelőre nem ismerik, egyes szakértők szerint a titok abban rejlik, hogy a domb magasabbik pontján esetleg mágneses erőkkel rendelkező fémek lennének. Más rejtvényfejtők úgy vélik: nehézfémek vannak az út alatt, és azok fordítják meg a gravitációt. Bármi is legyen, a vidék idegenforgalmának mindenképpen jót tesz.

Komolyabb vizsgálatot igényel

Härtlein Károly a Duna Televízió stúdiójában elmondta: érzékeink, így a látásunk vízszintes irányban könnyen becsapható. A jelenség bizonyítására vagy megcáfolására a kisméretű vízmértéknél alaposabb vizsgálatot tart célszerűnek. A fizikus az emberi érzékek becsapására egy papírsárkányt is bemutatott, melynek tekintete mindig az őt mutató kamerára szegeződött, bármerre is mozgott.

Lakner Sándor kántor Nyírbátorban él és dolgozik, ám jól ismeri a helyet, hiszen ezen a titokkal övezett helyet tekinti szülőhazájának. Elmondta: a jelenségről már évek óta tudnak, és azt tartják igazán furcsának, hogy dimbes-dombos utakon csupán ezen az egy helyen tapasztalják a jelenséget.

Ilyen hely található Olaszországba is: http://index.hu/tudomany/grav0605/

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.01 másodperc
185,871 egyedi látogató